RBSE Class 6 Maths Chapter 8 Important Questions Decimals

Rajasthan Board Books

Created with Sketch.

RBSE Class 6 Maths Chapter 8 Important Questions Decimals

RBSE Class 6 Maths Chapter 8 Important Questions Decimals

Multiple Choice Questions

Question 1.

310 = ?
(a) 0.3
(b) 0.03
(c) 0.003
(d) 3
Answer:
(a) 0.3

 

Question 2.
2 kg 9 g equals to :
(a) 2.9 kg
(b) 2.09 kg
(c) 2.009 kg
(d) None of these
Answer:
(c) 2.009 kg

Question 3.
3 m 5 cm is equals to :
(a) 3.5 m
(b) 3.05 m
(c) 3.005 m
(d) None of these
Answer:
(b) 3.05 m

 

Question 4.

625 is equals to:
(a) 2.4
(b) 0.24
(c) 0.024
(d) 2.40
Answer:
(b) 0.24

Question 5.
3.5 + 4.05 – 6.005 = ?
(a) 1.545
(b) 1.095
(c) 1.6
(d) None of these
Answer:
(a) 1.545

 

Fill in the Blanks

Question 1.
If a whole is divided into 10 equal parts, then each part is ………………… of a unit.
Answer:

110

Question 2.
The decimal point is always placed between ………………. place and ………………. place.
Answer:
ones, tenths

Question 3.
The decimal 0.03 in fraction form can be written as    ……………….
Answer:

3100

Question 4.
………………. paise makes ₹ 1.
Answer:
100

Question 5.
105 paise = ₹ …………….
Answer:
1.05

State whether True or False

Question 1.
Thirty four hundredths = 3400.
Answer:
False

Question 2.
The place value of a digit at the tenths place is 10 times the same digit in ones place.
Answer:
False

 

Question 3.
Two unlike decimals can never be equal.
Answer:
False

Question 4.
Two like decimals can never be different.
Answer:
False

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the place value of each digit in each of the following decimals :
(i)    14.83
Answer:
14.83 In 14.83, we have :
Place value of 1 = 1 tens = 10
Place value of 4 = 4 ones = 4
Place value of 8 = 8 tenths =

810
Place value of 3 = 3 hundredths =

3100

 

(ii) 275.269
Answer:
275.269
In 275.269, we have:
Place value of 2 = 2 hundreds = 200
Place value oil 7 = 7 tens = 70
Place value of 5 = 5 ones = 5
Place value of 2 = 2 tenths =

210
Place value of 6 = 6 hundredths =

6100
Place value of 9 = 9 thousandths =

91000

Question 2.
By how much should 84.5 be decreased to get 27.84?
Answer:
In order to get the number by which 84.50 must be decreased to get 27.84, we have to subtract 27.84 from 84.50.

Thus, 56.66 is the required number.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Which is greater? Give reason for your answer.
(i) 1.008 or 1.800
Answer:
The whole parts are equal, and comparing the tenths parts, we have 0 < 8.
∴ 1.800 > 1.008

(ii) 3.3 or 3.300
Answer:
3.3 or 3.300
By converting 3.3 into like decimal, we have 3.3 = 3.300
The whole parts and the tenths parts are both equal.
∴ 3.3 = 3.300

(iii) 1.5 or 1.50
Answer:
1.5 or 1.50
By converting 1.5 into like decimal, we have
1.5    = 1.50
The whole parts and the digits in the tenths place are equal.

 

Question 2.
Choose the decimal(s) from the brackets which are not equivalent to the given decimals:
(i)    0.8 (0.80, 0.85,0.800,0.08)
Answer:
0.8 (0.80, 0.85, 0.800,0.08)
0.85 and 0.08 are not equivalent to the given decimal.
In 0.85, we have 5 in the hundredths place, whereas in 0.8 we have nothing in the hundredths place.
In 0.08,0 is in the tenths place, whereas in 0.8, 8 is in the tenths place.

(ii)    45.05 (45.050,45.005,45.500,45.0500)
Answer:
45.05 (45.050,45.005,45.500,45.0500)
45.5    and 45.500 are not equivalent to the given decimal.
In 45.005, 0 is in the hundredths place, whereas in 45.05, 5 is in the hundredths place.
In 45.500,5 is in the tenths place, whereas in 45.05, 5 is in the tenths place.

Question 3.
Arrange the following decimals in ascending order:
(i) 5.8, 7.2, 5.69,7.14,5.06
Answer:
Converting the given decimals into like decimals:
5.80, 7.2, 5.69, 7.14, 5.06
Clearly, 5.06 < 5.69 < 5.80 < 7.14 < 7.2
5.06, 5.69, 5.80, 7.14 and 7.2

(ii) 0.6, 6.6, 6.06,66.6, 0.06
Answer:
Converting the given decimals into like decimals:
0.60,6.60,6.06, 66.60, 0.06
Clearly, 0.06 < 0.60 < 6,06 < 6.60 < 66.60
Hence, the given decimals can be arranged in the ascending order as follows:
0.06,0.60,6.06, 6.60 and 66.60

 

Question 4.
Simplify:
(i)    37.6 + 72.85 – 58.678 – 6.09
(ii)    75.3 -104.645 + 178.96 – 47.9
Answer:
(i) 37.6 + 72.85 – 58.678 – 6.09
Converting the given decimals into like decimals, then adding and, finally, subtracting:

(37.60 + 72.85) – (58.678 + 6.090)
= 110.450 – 64.768 = 45.682

(ii) 75.3 – 104.645 + 178.96 – 47.9
Converting the given decimals into like decimals, then adding and, finally, subtracting:

= (75.30 + 178.96) – (104.645 + 47.900)
= 254.260 – 152.545 = 101.715

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is a free online math calculator together with a variety of other free math calculatorsMaths calculators