RBSE Class 6 Maths Chapter 7 Important Questions Fractions

Rajasthan Board Books

Created with Sketch.

RBSE Class 6 Maths Chapter 7 Important Questions Fractions

RBSE Class 6 Maths Chapter 7 Important Questions Fractions

Multiple Choice Questions

Question 1.
If

34 is equivalent to

x28 then the value of x is:
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 21
Answer:
(d) 21

Question 2.

3413 is an example of:
(a) Proper fraction
(b) Improper fraction
(c) Mixed fraction
(d) None of these
Answer:
(b) Improper fraction

Question 3.
The smallest of the fractions

35,23,56,710
(a)

23
(b)

35
(c)

56
(d)

710
Answer:
(b)

35

 

Question 4.
If __________ –

58=14 then the correct fraction in the box is:
(a)

68
(b)

78
(c)

12
(d) None of these
Answer:
(b)

78

Question 5.
If

114=77x,then the x:
(a) 28
(b)

7728
(c) 44
(d) 308
Answer:
(a) 28

 

 

Question 6.
The fraction to be added to 6

715 to get 8

15 is equal to:
(a)

1115
(b) 1

1115
(c)

443
(d)

344
Answer:
(b) 1

1115

Question 7.

13+1x = 3, then x = ?
(a)

73
(b)

38
(c)

43
(d)

83
Answer:
(b)

38

Question 8.
If

ab=43, then the value of

6a+4b6a−5b is:
(a) -1
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(c) 4

Fill in the Blanks

Question 1.
A number representing a part of __________ is called a fraction.
Answer:
whole

Question 2.
An improper fraction is always __________ than 1.
Answer:
greater

 

Question 3.
A proper fraction is always less than __________
Answer:
one

Question 4.
There are __________ fractions between any two whole numbers.
Answer:
infinite

 

 

Question 5.
For comparing unlike fraction, we make their denominator same, i.e. equal to of the denominators of the fractions.
Answer:
LCM.

State whether True or False

Question 1.
Fractions with same numerator are called like fractions.
Answer:
False

Question 2.
Fraction

1839 is in its lowest form.
Answer:
False

Question 3.

ab and

cd
Answer:
True

 

Question 4.
Unlike fractions can be compared only by converting them into like fractions.
Answer:
False

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What fraction of 1 km in 200 m?
Answer:
∵ 1km = 1000m
∴ 200m in 1 km =

2001000=15

Question 2.
Represent number line

010,110,510 and

1010
Answer:
For representing true fraction on number line, we divide the gap between 0 and 1 into 10 equal parts.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Find the equivalent fraction of having
(i) Numerator 9.
Answer:
Consider the numerator = 9
As 3 x 3 = 9, so we multiply the numerator and denominator by 3, we have

35=3×35×3=915

(ii) Denominator 30.
Answer:
Consider the denominator = 30
As 5 × 6 = 30, so we multiply both numerator and denominator by 6, we have

35=3×65×6=1830

 

Question 2.
Mr. Raj an got a job at the age of 24 years and he got retired from the job at the age of 60 years. What fraction of his age till retirement was he in the job?
Answer:
Mr. Rajan started the job at the age of = 24 years
He got retired at the age of 60 years,
∵ Number of years of service = (60 – 24) years
= 36 years
Fraction of years he was in the job
=

3660=35

Question 3.
Akash had 2

12l of milk. He gave

32l to his sister. How much milk is left with him?
Answer:
Quantity of milk Akash had = 2

12l =

52l
Quantity of milk he gave to his sister =

32l
∴ Quantity of milk left with Akash
=

52−32=5−32=22 = 1l

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is a free online math calculator together with a variety of other free math calculatorsMaths calculators