RBSE Class 6 Maths Chapter 6 Important Questions Integers

Rajasthan Board Books

Created with Sketch.

RBSE Class 6 Maths Chapter 6 Important Questions Integers

RBSE Class 6 Maths Chapter 6 Important Questions Integers

Multiple Choice Questions

Question 1.
2 less than – 3 is :
(a) – 1
(b) 1
(c) – 5
(d) 5
Answer:
(c) – 5

Question 2.
4 more than – 5 is :
(a) 9
(b) – 9
(c) – 1
(d) None of these
Answer:
(c) – 1

 

Question 3.
(- 42) + (- 35) = ?
(a) – 7
(b) 7
(c) – 77
(d) None of these
Answer:
(c) – 77

Question 4.
(- 37) + 6 = ?
(a) – 43
(b) – 31
(c) 31
(d) 32
Answer:
(b) – 31

Question 5.
49 + (- 27) = ?
(a) – 73
(b) – 31
(c) 22
(d) 23
Answer:
(c) 22

Question 6.
The successor of – 18 is :
(a) – 19
(b) 17
(c) – 17
(d) 19
Answer:
(c) – 17

Question 7.
The predecessor of-16 is :
(a) – 15
(b) – 17
(c) 15
(d) 17
Answer:
(b) – 17

Question 8.
The additive inverse of – 5 is :
(a) 5
(b) – 5
(c) 0
(d)

15

Answer:
(a) 5

 

Fill in the Blanks

Question 1.
Predecessor of 0 is ______________
Answer:
– 1

Question 2.
______________ is neither a positive nor a negative integer.
Answer:
Zero

Question 3.
The greatest negative integer is ______________ and the smallest positive integer is ______________
Answer:
– 1, 1

Question 4.
The Siam of predecessor and successor of – 3 is ______________
Answer:
– 6

Question 5.
45 – (- 1) ______________ 57 + (- 4)
Answer:
<

State whether True or False

Question 1.
The sum of two negative integers is always a negative integer.
Answer:
True

 

Question 2.
The sum of an integer and its negative is zero.
Answer:
True

Question 3.
The sum of three different integers can never be zero.
Answer:
False

Question 4.
|8 – 5| = |8| = |- 5|
Answer:
False

Very Short Answer Type Questions 

Question 1.
What is the successor of – 7 ?
Answer:
The successor of- 7 = – 7 + 1 = – 6.

Question 2.
Write the opposite of 50 km towards north ?
Answer:
Opposite of 50 km to words north is 50 km towards south.

Question 3.
What is the additive identity of -6?
Answer:
Additive identity of – 6 is 6.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Simplify:
(i) (-7) +(-9)+ 12+ (-16)
Answer:
(- 7) + (- 9) + 12 + (- 16)
= 12 – (7 + 9 + 16)
= 12 – 32 = – 20

(ii) 37 + (- 23) + (- 65) + 9 + (-12)
Answer:
37 + (- 23) + (- 65) + 9 + (- 12)
= 37 + 9 – (23 + 65 + 12) = 46 – 100 = – 54

 

Question 2.
Write all the integers between the following pair of integers :
(a) 0 and – 4
Answer:
Integers between 0 and – 4 are : -3,-2,-1

(b) – 5 and 5
Answer:
Integers between – 5 and 5 are: – 4, – 3, -2,-1,0,1,2,3,4

(c) – 8 and – 13
Answer:
Integers between – 8 and -13 are: – 12, -11,-10,-9

(d) 3 and 6
Answer:
Integers between 3 and 6 are : 4 and 5.

Long Answer Type Questions

Question 1.
A car travelled 60 km to the north of Patna and then 90 km to the south from there. How far from Patna was the car finally?
Answer:
Let the distance covered in the direction of north be positive and that in the direction of south be negative.
Distance travelled to the north of Patna = 60 km
Distance travelled to the south of Patna = – 90 km
Total distance travelled by the car . = 60 + (-90) = -30 km
Thus, the car was 30 km south of Patna.

Question 2.
A man bought some pencils for ₹ 30 and some pens for ₹ 90. The next day, he again bought some pencils for ₹ 25. Then he sold all the pencils for ₹ 20 and the pens for ₹ 70. What was his net gain or loss?
Answer:
Total cost price
= Price of pencils + Price of pens
= 30 + 90 + 25 = ₹ 145
Total selling price
= Price of pens + Price of pencils
= 70 + 20 = ₹ 90
Selling price – Cost price = 90 – 145 = ₹ – 55
The negative sign implies loss.
Hence, his net loss was ₹ 55.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is a free online math calculator together with a variety of other free math calculatorsMaths calculators